Szőlőművelés


Miután az őskori Pannon-tenger visszavonult a régióból, elhagyta a homokos terepet és a Palić-tót. A Palić borút ezen homokos talaján hagyományosan 300 év óta termesztenek régi szőlőfajtákat.

 

A finomított "homokborok" és a szerb, magyar és bunjevazi konyha ízletes ételét a szabadkai régió Palić borútján kóstolhatja meg.

 

A Kadarka cseresznye-gyümölcsös fajta mellett a szőlő Kevedinka és Muscat Croquant száraz fehérbor készítésére használják. A Palić Borút új szőlőültetvényeiben főként fehér szőlőfajtákat termesztenek: olasz rizling, rajnai rizling, fehér burgundia, Ezerjó és Chardonnay.

 

Abban az időben, amikor a 18. század elején a filoxéra-járvány megsemmisítette az európai szőlőültetvények nagy részét, ez a régió mentesült a rombolásból, ezért az európai borászok különösen tiszteletben tartották. Abban az időben alakultak a Čoka és Palić borospincék, amelyek eddig a szőlőtermesztés alapjául szolgáltak.