Vinogradarstvo


 

Nakon što se praistorijsko Panonsko more povuklo iz regiona, ostavilo je peščan teren i Palićko jezero. Na ovom pješčanom tlu vinske linije Palić neke tradicionalne sorte grožđa tradicionalno se kultivišu 300 godina.

 

Prefinjena "peščana vina" i neka ukusna jela srpske, mađarske i bunjevačke kuhinje mogu se probati na vinski put Palić u Subotici.

 

Pored višnje sorte Kadarka, grožđe Kevedinka i Muscat Crokuant se koriste za proizvodnju suvog belog vina. U novim vinogradima na Vinski Putu Palić raste uglavnom bijele sorte grožđa: italijansko Rizling, Rijn Rizling, Bijela Burgundija, Ezerjo i Chardonnai.

 

U vreme kada je epidemija filokera u ranom 18. stoljeću uništila veliki dio evropskih vinograda, ovaj region je bio pošteđen od uništenja i zbog toga je bio posebno poštovan od evropskih vinara. U to vreme su osnovani vinski podrumi Čoka i Palić, koji do danas predstavljaju osnovu za vinogradarstvo na ovom području.